SLO - ENG
 


Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave



INTERNET PARTNER



Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave


FOLKART 2003

Folklorni festival

Datum: 25.06.2003 ob 21:30
Prizori?襺 FOLKART (Glavni oder na Dravi)


NASTOPAJOČE FOLKLORNE SKUPINE

1. ARGENTINA
"Gran Ballet Argentino de Cordoba"

Argentina je dežela kontrastov, strasti in izjemne kulture. Ples ter skozi zgodovino z različnimi vplivi mnogih zavojevalcev obogatena kultura nam nudi enkratno doživetje ritma, temperamenta in barvitosti.
Skupina, ki je dobila ime po znani provinci "Cordoba", bo kot ena najboljših argentinskih skupin gostovala na odru Folkarta. Njeni začetki folklorne segajo v šestdeseta leta. Ognjevitost glasbe in plesov so združili pod vodstvom strokovnjaka, ki je življenje posvetil kulturi svoje ljubljene dežele. To je Miguel Angel Tapia, direktor skupine, ki že več kot 39 let aktivno skrbi, da plesalci izjemnih kvalitet nosijo glas in ples argentinskega ljudstva po svetu. Na odre folklornih festivalov po vsem svetu so ponesli tudi drugačno obliko ljudskega izražanja, ne le argentinski tango, na katerega takoj pomislimo. Mnoge kulture so pustile zgodovinski pečat, tako tudi zasužnjenje argentinskega ljudstva, kot tudi moderni vplivi, ki nazorno prikazujejo njih temperament. Člani folklorne skupine "Gran Ballet Argentino de Cordoba" so bili gostje festivalov širom po svetu, od Francije, Švice, Poljske, Peruja, Brazilije, Nemčije, Malezije, Belgije, Paname, Nizozemske, Španije, Združenih držav,
Kanade …
Zato smo lahko upravičeno ponosni, da bodo tudi naši gostje.


7.      ČEŠKA
"Haná"

Skupina je dobila ime po izjemno bogati regiji v svoji domovini, prihajajo pa iz malega mesta Velká Bystřice, ki leži v bližini zgodovinskega, nam bolj znanega Olomuca.
Miren značaj narave pokrajine je vplival na življenjske običaje ljudi, ki jih člani te skupine z velikim žarom in veseljem ohranjajo ter jih prikazujejo skozi plese, nemalokrat na šaljiv in simpatičen način.
Skupina je bila ustanovljena leta 1976. Program sestavljajo pesmi, plesi in prikazovanje ljudskih običajev pokrajine Haná. Noše v tej pokrajini so zelo bogate in uvrščajo jih med najlepše češke narodne noše. Odražajo bogastvo celotne pokrajine, rekonstruirali pa so jih na osnovi originalnih primerkov iz 19. stoletja.
Leta nastopanja so jih vodila na mnoge folklorne festivale po vsej Evropi.


8.      SRBIJA
"Sevojno"

Folklorna skupina Kulturno umetniškega društva "Valjaonica bakra i valjaonica aluminijuma" iz Sevojna je bila ustanovljena leta 1954. Od takrat so mnoge generacije mladih entuzijastov vzljubile barvite, dinamične in prelepe plese domovine Srbije.  Skozi desetletja trdega in predanega dela je folklorna skupina prerasla v eno izmed najbolj uspešnih v svoji domovini, ki se lahko kosa z mnogimi tovrstnimi skupinami, ki bogastvo ljudskega izročila svoje dežele nosijo po svetu.
Folkloristi skupine iz Sevojna so sodelovali na festivalih v domovini, kot tudi po svetu.
Vedno so polagali posebno pozornost na kvalitetno rekonstrukcijo avtentičnih narodnih noš in tako ustvarili zakladnico neprecenljive vrednosti. Nekateri originalni primerki so stari tudi preko 100 let. 
Na letošnjem Folkartu bodo sodelovali kot gostje.


Prireditev vam poklanjajo:



GENERALNI POKROVITELJ FOLKARTA IN POKROVITELJ VIKENDA

MEDIJSKI POKROVITELJ GLAVNEGA ODRA NA DRAVI
Nazaj







GLAVNI GENERALNI
POKROVITELJ