SLO - ENG
 


Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave



INTERNET PARTNER



Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave


MARIBORSKI OKTET

Koncert

Datum: 28.06.2003 ob 20:30
Prizori?襺 Ostala prizorišča (MINORITSKA CERKEV)


Sodelujejo:
Andrej Tiršek, Marijan Žagar (1. tenor)
Marko Trampuš, Andrej Tomšič (2. tenor)
Matjaž Colnarič, Srečko Štrucl, Stanko Eršte (bariton)
Peter Izlakar, Marjan Kirbiš (bas)
umetniški vodja: Irena Ferk
Trije Slovenci – zbor. Ta krilatica je sicer morda nekoliko pretirana, vsekakor pa drži, da se v Sloveniji veliko (in – kot dokazujejo številna priznanja našim pevskim zborom na tekmovanjih doma in v tujini - lepo) poje. Posebej popularna vokalna glasbena zasedba na Slovenskem je moški oktet, ki ima dolgo in pestro izročilo. Danes premore Slovenija številne oktete, od povsem ljubiteljskih do vrhunskih. Njih glasbeno - vokalna izpiljenost je malodane popolna, s svojim glasbenim izrazom ne navdušujejo le občinstva doma, marveč širom po svetu. Med slednje gotovo sodi Mariborski oktet, dasiravno njegov organizacijski ustroj ne sloni na profesionalizmu. Če smo natančni, bi pravzaprav morali govoriti o nonetu, saj Mariborski oktet združuje devet pevcev, devet do prefinjenosti zbrušenih glasov, ki se zlivajo v harmonijo "enega".
II. gimnazija v Mariboru je bila venomer vrelec nadarjenih kulturnih ustvarjalcev. V krogu njenih dijakov se je o jeseni 1973 sem, ne, že takrat devet, mladih fantov dogovorilo, da bi bilo čisto dobro, če bi ustanovili oktet. Tako je bil spočet oktet, ki že več kot dvajset let nastopa pod imenom Mariborski oktet. Za razliko od mnogih drugih iz entuziazma vzniklih pevskih skupin, ki "danes so, jutri niso", so korenine okteta pognale široko in globoko. Borut Kocjan in Peter Mulec (1. tenor), Branko Robinšak in Andrej Vrabl (2. tenor), Ivan Pal, Miran Ornik in Stanko Eršte (bariton) ter Izidor Habjanič in Peter Izlakar (bas) so bili humus, iz katerega je vzniknila nadebudna mladika. Od leta 1973 do 1977 je bila profesorica Joža Ambrož prvi umetniški vodja  Okteta Gimnazije Miloša Zidanška, kot se je v tistih časih imenovala, in pozneje, ko so pevci prerasli gimnazijske klopi, Okteta Miloša Zidanška. To je bil čas iskanja identitete, čas, ko je šlo za vprašanje: zadovoljiti se z improviziranim ljubiteljstvom ali stopiti korak naprej. Jožina ljubezen do petja in njena požrtvovalnost sta bistveno pripomogli, da je obveljalo drugo.
Profesorici Ambroževi so na vročem stolu umetniškega vodje sledili profesor Stanko Colnarič (1977 1982), magister Branko Rajšter (1982 1986), profesor Mitja Reichenberg (1986 1998), in nazadnje profesorica Irena Ferk (1998 ). Kot korepetitorja sta jim bila v zgodnejših letih v veliko pomoč Metka Čuk in Ivo Kacbek.
Ves ta čas je Mariborski oktet kljub temu, da danes dosega visoko profesionalno raven, deloval kot amaterska skupina. Danes to skupino sestavljajo Andrej Tiršek in Marijan Žagar (1. tenor), Marko Trampuš in Andrej Tomšič (2. tenor), Matjaž Colnarič, Srečko Štrucl in Stanko Eršte (bariton) ter Peter Izlakar in Marjan Kirbiš (bas).
Mariborski oktet je imel od začetkov do danes več kot 1.300 koncertov in nastopov v domačem Mariboru in po vsej Sloveniji, v prostoru nekdanje Jugoslavije, v zamejstvu, kjer na avstrijskem Koroškem oziroma Tržaškem in Goriškem živi slovenska manjšina. Oktet poznajo širom po Evropi, v Severni in Južni Ameriki in na Japonskem.

Prireditev vam poklanja:


MEDIJSKI POKROVITELJ MINORITSKE CERKVE
Nazaj







GLAVNI GENERALNI
POKROVITELJ