SLO - ENG
 


Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave



INTERNET PARTNER



Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave


BIG FOOT MAMA, D-FACT

Koncert

Datum: 20.06.2003 ob 21:30
Prizori?襺 Večerov oder


BIG FOOT MAMA:
Jože Habula (bobni)
Daniel Gregorič (kitara)
Grega Skočir (vokal)
Zoran Čalić (kitara)
Alen Steržaj (bas)

Preden so jo slovenski mediji samoiniciativno začeli imenovati največja slovenska rock skupina, je Big Foot Mama osem let kalila glasbene sposobnosti. Začelo se je s preigravanjem tujih rock'n'roll uspešnic in s šolskim koncertom septembra 1990 na gimnaziji Šentvid in kmalu so fantje postali predskupina velikim slovenskim skupinam. Nabirali so si kilometrino in izkušnje in kmalu je vzklila tudi kreativna žilica, a najprej se je morala ustaliti postava. Od leta 1995 so v njej Grega Skočir (vokal), Miha Guštin (kitara), Daniel Gregorič (kitara), Alen Steržaj (bas) in Jože Habula (bobni). Že takrat se je nabralo dovolj avtorskih skladb za debitantski album Nova pravila. Po zaslugi videospotov Mala nimfomanka in Nisem več s tabo, ki je postala nepozabna uspešnica, je Big Foot Mama začela sejati uspeh po vsej Sloveniji. Leta 1997 je nastala druga plošča Kaj se dogaja?, s katero so Big Foot Mama zvokovno in stilsko dozoreli. Na novo so udarili s skladbami in simpatičnimi videospoti Garbage, Rola se in Črn tulipan. Predvsem pa so Bigfooti dokončno osvojili celo Slovenijo z glasnimi in karizmatičnimi nastopi, na katerih so izzivali s plastično lutko Ančko in velikanskim jointom, in postali eden najbolj priznanih in kultnih slovenskih rock bendov.
Konec leta 1998 so Big Foot Mamo bralci revije Antena izbrali za najboljši slovenski rock bend. Javnost je čakala in tretji album je bil najtežje pričakovana izdaja v Sloveniji. Skladba Led s severa, ki je bila posneta predčasno, je napovedala, da se je Big Foot Mama podala v raziskovanje novih stilskih elementov. V teh okvirih je nastala tretja plošča Tretja dimenzija pod taktirko v svetu priznanega producenta Zeda. Prodana je bila v platinasti nakladi in Big Foot Mama je svoj uspeh kronala s koncertom v polnih ljubljanskih Križankah in naslednje leto, leta 2000 s še večjim izzivom – polno Halo Tivoli, kar slovenskim rock skupinam uspe le enkrat na desetletje. Sledila je stilsko drugačna četrta plošča Doba norih leta 2001 (Fenomen, Oklep, Tattoo...)
Leta 2002 si je Big Foot Mama prvič v karieri vzela zasluženo celoletno pavzo, medtem so si člani dovolj odpočili in nabrali novih moči in novega zagona. Kitarist Gušti se je sicer v tem času posvetil samostojnemu projektu, zato ga je na koncertih nadomestil Zoran Čalić (Majke, Holder), v tej postavi se je Big Foot Mama vrnila na slovensko turnejo, ki jo je poimenovala 12 črnih zmajev. Kljub odsotnosti Guštija pa so se že začele kaliti nove, sveže avtorske ideje. Maja letos so se po dveh letih fantje spet podali v studio in tokrat s producentom Dejanom Radičevićem posneli dve čisto novi skladbi Vrn' se k men in Brez meja, ki spet spominjata na Big Foot Mamino zgodnje obdobje. Fantje čutijo in so mnenja, da je slovenska scena trenutno spet prepotrebna živahne, svetle, pozitivne rock'n'roll plošče. Vrnitev bo simbolično oplemenitil videospot Vrn' se k men, ki ga bo režiral Tomaž Štrucl.


D-FACT:
Andraž (bobni)
Milko (kitara)
Miha (kitara)
Bojan (bas)
Perica (MC)
Simon Stojko Falk (D.J SSF)

Korenine skupine so leta 1997 postavili Miha V. (kitara), Andraž P. (bobni) in Bojan R. (bas). Zaradi raznolikosti glasbenih žanrov, katerim so ustanovni člani spadali (grunge, rap, metal, funky, ...), je bil prvotni stil skupine nekaj popolnoma inovativnega in še ne definiranega. Skupina je ta spaček glasbenih stilov izrabila in poimenovala band po njem. d-fact torej na eni strani pomeni fuzijo različnih glasbenih stilov v samosvoj, »defekten« stil; po drugi strani pa d-fact odzveni kot »the fact« ali dejstva, ki jih slovenska besedila odpirajo.
Z notranjo rastjo skupine so rastle tudi potrebe po novih članih. Medtem, ko je skupina mrzlično iskala »frontmana«, drugega kitarista in DJa so skupine kot Korn, deftones, Tool, ... s podobnim stilom pretresle svetovno glasbeno industrijo do te mere, da je bila prisiljena odpreti novo stran v glasbenih žanrih z imenom »Crossover« ali »Nu-metal«, glasbeni žanr kateremu danes pripadajo tudi slovenski d-fact.
Za iskanje končne, popolne zasedbe je skupina porabila od svoje ustanovitve skoraj štiri leta. Iskanje frontmana in kitarista se je končalo leta 2000, ko sta v skupino prišla Perica (Predrag R.) in Milijan P.. Nove člane so s skupino takoj povezale močne vezi, ki so še danes nepretrgane. Začetek novega tisočletja je pomenil tudi nov začetek današnje skupine. Peterica je med nadaljnim iskanjem D.J.-a začela pripravljati nov repertoar s katerim je vse pogosteje koncertirala širom po Sloveniji. Prihajajoče leto 2002 pa je zaskupino pomenilo prelomno leto. Skupina je v dveh letih skoraj popolnoma izoblikovala svojo lastno glasbeno identiteto znotraj Crossoverja oziroma Nu-metala. Korak do popolnosti pa je za skupino pomenil prihod Simona Stojko-Falka ali DJ SSF-a v skupino. Po vseh teh letih iskanja je skupina končno prišla do svoje popolne zasedbe.
Idealna in hkrati prva priložnost za preizkus končne zasedbe se je skupini ponudila z Nikinim natečajem »Kdo bo osvojil Triglav?«. Natečaj, ki je obsegal več kot 140 skupin in trajal dobre tri mesece ni bil le izčrpna koncertna izkušnja ampak hkrati tudi hud preizkus skladnosti članov končne zasedbe. Kljub nekomercialnem glasbenem stilu skupine, se je skupina prebila vse do finalnega večera. Ne glede na izid glasbenega natečaja, je po zadnjem nastopu v pričakovanju na končno razsodbo žirije, skupina dobila svojo lastno potrditev, ki jo je skupina čakala toliko let. Skupina d-fact je prišla do svoje končne zasedbe. Proti vsem pričakovanjem pa je uspeh končne zasedbe potrdila tudi žirija, ki je izbrala skupino d-fact za zmagovalce natečaja. Z zmago na natečaju, je skupina dobila vstop v studijske prostore »Studia Tivoli Productions«, kjer je skupaj s svojim producentom Dejanom Radičevičem posnela svoj prvenec Čas.


Prireditev vam poklanja:


Nazaj







GLAVNI GENERALNI
POKROVITELJ