SLO - ENG
 


Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave



INTERNET PARTNER



Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave


SEN KRESNE NOčI

Komedija

Datum: 20.06.2003 ob 22:00
Prizori?襺 Oder Rotovž - večerni program
Izvajalec: Slovensko mladinsko gledališče (Ljubljana)


Avtorja: William Shakespeare, Andrej Rozman Roza,
režija, scenografija, kostumograf: Vito Taufer,
koreografija: Rosana Hribar
glasba: Igor Leonardi,
kostumografija: Stanislava Vauda,
igrajo: Robert Prebil, Sandi Pavlin, Matej Recer, Sebastijan Cavazza, Peter Falke k. g., Janez Škof, Ivan Peternelj, Ravil Sultanov, Olga Kacjan, Janja Majzelj, Romana Šalehar, Dario Varga, Maruša Geymayer-Oblak, Uroš Maček, Nataša Sultanova, Valerij Jeraj, Štefan Marčec, Mitja Strašek, Vlado Tot
produkcija: Slovensko mladinsko gledališče (Ljubljana)

O mračna noč! O črna, temna noč!
O noč, ki vselej si, kadar ni dan!
O noč! Ojoj! Ojoj! O na pomoč! ...

V noči, ko polna luna sveti, se nagajivi palčki hecajo z ljudmi. Zapeljujejo nas, da stopimo na pot, ki so jo v “Snu” zapeljani že prehodili - da stopimo v začaran gozd spremenljivosti “ljubezni”.V njem dehti opojni vonj po koži. Na čarnih goščavah, dobravah in goljavah Ardenskega gozda vladajo drugačni zakoni. Zakoni divjih bitij. Izpod kamnov privrejo na dan skriti nagoni. V tolmunih se lesketajo spolzki hrbti poželenja. Med tišino stoletnih debel vladajo demonične sile privlačnosti in odbojnosti. Sile izdaje in prevare. Takrat s krikom spregovorijo strasti. Neobvladljive. Neukrotljive. Nepredvidljive. “Bežne kakor sen v mrakobni noči…” In le poezija je tista, ki ta sen odsanja tudi v noči večnosti.
Marinka Poštrak

Iz kritik:
 Preden je Shakespearova mojstrovina Sen kresne noči smela na oder Slovenskega mladinskega gledališča, je morala najprej k besednemu finomehaniku Andreju Rozmanu-Rozi na generalni remont … Roza je imel opravka z ogromnim zalogajem, saj komad tvorijo tri žanrsko popolnoma različne zgodbe in vsaka od njih zahteva svojo logiko prevajanja. Uspelo mu je ustvariti sočen, provokativen in tekoč jezik, ki se ne izogiba patetiki ali umetelnosti, kjer je ta seveda potrebna. (Andrej Jaklič, Slovenske novice)


Sen kresne noči je zagotovo nova v vrsti Tauferjevih “legendarnih” predstav, ki jih odlikuje neposnemljiva gledališka invencija, skrajno zgoščena slikovitost, značilna ideološka sproščenost, ki za svoj učinek izrablja celo vrsto različnih komičnih in žanrskih “strategij” ter nezgrešljiv strokovni ludizem, ki pa črpa tako iz parafraziranih “ritualnih” izvorov gledališča kot iz njegovih postmodernističnih izpeljav. (Blaž Lukan, Delo)


Največ smeha pa žanje skupina igralcev, ki pod vodstvom naščeperjenega režiserja Klinca z zlatim vrtničinim pecljem v roki (Peter Falke alias Dragan Živadinov k. g.) pripravlja predstavo v počastitev poroke med Tezejem in Hipolito: simpatični topoumnež Lakota (Ravil Sultanov) pa hvalisavo gobezdalo Zadnik (Janez Škof), ki v “oslovskem” prizoru ustvari izvrsten spoj animaličnih in človeških lastnosti, in slednjič še Pisk (Ivan Peternelj), ki doseže vrhunec v prizoru igre v igri, ko v zafrkantskem koreodramskem vložku uporabi svoj gibalni potencial in ustvari mlado devo brez primere. (Petra Pogorevc, Dnevnik)


Taufer na prizorišču izrisuje čudežne prizore (…), ki domišljiji nočejo postavljati meja. Zato v zbirki gegov, ki jih sijajno izvajajo igralci SMG in v pridušenih scenskih slikah odmaknjenega sveta prepoznavamo tisto poetičnost, ki danes tako zelo manjka sodobnemu gledališču. (… )Vito Taufer je brez dvoma znova izpisal pomembno poglavje gledališča devetdesetih let. (Vjesnik , Zagreb, Hrvaška)


Gostovanja:

- Exodos 1999, Ljubljana
- Dnevi komedije 2000, Celje
- Sarajevska zima 2000, Sarajevo, Bosna in Hercegovina
- FITB 2000, Bogotá, Kolumbija
- Splitsko poletje 2000, Split, Hrvaška
- MOT 2000, Skopje, Makedonija
- BITEF 2000, Beograd, ZR Jugoslavija
- Borštnikovo srečanje 2000, Maribor
- Kazališna kuća Zadar, Hrvaška
- HNK Ivan pl. Zajec, Reka, Hrvaška
- Stadttheater Klagenfurt, Celovec, Avstrija
- Dnevi satire, Zagreb, Hrvaška
- Mittelfest, Čedad, Italija
- Arte '01, Cuidad de México, Mehika
- Festival Internacional Cervantino, Guanajuato Mehika
- Teden slovenske kulture, Madrid, Španija

Nagrade:
- nagrada Vitu Tauferju na Dnevih komedije za režijo predstav Matiček se ženi (Drama SNG) in Sen kresne noči
- Grün-Filipičeva nagrada dramaturginji Marinki Poštrak za dosežke v slovenski dramaturgiji, med drugim tudi za dramaturgijo Sna kresne noči
- Župančičeva nagrada igralki Romani Šalehar za več vlog, med njimi tudi za Heleno v Snu kresne noči
- nagrada zlati smeh za režijo Sna kresne noči Vitu Tauferju na Dnevih satire v Zagrebu posebno priznanje žirije festivala Dnevi satire Vitu Tauferju za scenografijo Sna kresne noči
- nagrada Združenja mehiških gledaliških kritikov (AMCT) za najboljšo tujo produkcijo leta 2002 v Mehiki

Prireditev vam poklanja:


GENERALNI POKROVITELJ ODRA ROTOVŽ
Nazaj





GLAVNI GENERALNI
POKROVITELJ