SLO - ENG
 


Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave



INTERNET PARTNER



Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave


URA Z MOZARTOM

Predstava

Datum: 23.06.2003 ob 21:30
Prizori?襺 Glavni oder na Dravi
Izvajalec: Opera in balet SNG Maribor


URA Z MOZARTOM
življenje in delo genija

ORKESTER MARIBORSKE FILHARMONIJE
ZBOR OPERE IN BALETA SNG MARIBOR

Dirigent:     Simon Robinson
Solisti:        Mija Osterc, Petja Ivanova, Jure Ivanušič
Režiser in v vlogi W.A. Mozarta: Jure Ivanušič
Spored:      W.A. Mozart

V predstavi so zajeta dela W. A. Mozarta:
Menuet v F-duru
solistka:          Mija Osterc
Koncert za klavir in orkester v G-duru, KV 453      solist:        
- Allegro         
solist:  Jure Ivanušič
Uvertura iz opere Figarova svatba
Koncert za klavir in orkester v A-duru, KV 488     
-     Allegro
-          Adagio
-          Allegro assai (alla breve)
solist: Jure Ivanušič
Arija Kraljice noči iz opere Čarobna piščal
 solistka:         Petja Ivanova
Rekviem v d-molu , KV 626
-Confutatis maledictis (Andante)    
-Lacrymosa dies illa (Larghetto)    

WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756 – 1791)


Materi Anni Mariji in očetu Leopoldu se je 27. januarja 1756 v Salzburgu rodil sin, ki sta mu dala ime Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Amadeus Mozart. Od sedmih otrok sta le on in njegova starejša sestra Maria Anna – Nannerl izkazovala glasbeni talent. V takratnem času otroci niso poznali šol v današnjem smislu, zato so jim osnovna znanja podajali včasih kar starši. Oče, Leopold Mozart, je bil priznan in ugleden glasbenik v takratnem Salzburgu, zato ni čudno, da je svoje otroke izobraževal tudi v glasbeni umetnosti. Mladi "Wolferl", kot so ga ljubkovalno klicali v družini, je pričel igrati klavir že pri treh letih, skoraj sočasno tudi skladati. Njegovo genialnost so kmalu opazili pomembni ljudje in ga začeli vabiti na koncerte širom po Evropi. Vsi so se čudili njegovemu izjemnemu spominu, saj je znal skladbo kakšnega drugega skladatelja po enkratnem poslušanju brezhibno zaigrati. Znal pa je tudi zelo dobro improvizirati. Zelo rad je imel matematiko, zato so nekatere njegove partiture popisane z računi in formulami.

Do leta 1781 je bil Mozart v službi salzburškega knezoškofa Colloreda ter veliko potoval. Potem pa se je z njim sprl in se preselil na Dunaj. Tam je napisal največja dela in kljub velikim uspehom ter slavi je bil pogosto v finančni stiski. Leta 1782 se je poročil s pevko Konstanco Weber, dve leti pozneje pa se je pridružil tajni organizaciji prostozidarjev. Na Dunaju se je srečal s Haydnom in Beethovnom. Tudi umrl je tam, obubožan, star petintrideset let. Vendar nihče ne ve za njegov grob, saj na pogrebu ni bilo nikogar od njegovih družinskih članov, prijateljev ali znancev.

Že od svoje zgodnje mladosti je vsrkaval slogovne značilnosti različnih skladateljev in narodov, sprejemal njihovo glasbo in jo v ustvarjalnem procesu pretapljal v svoj osebni izraz. Vsekakor je pri oblikovanju Mozartovega umetniškega lika pomembno vlogo odigral njegov oče Leopold, predvsem da mladega  genija ne bi zaneslo s prave poti.

V zrelem obdobju, predvsem po letu 1781, ko je živel na Dunaju, je Mozart opustil značilnosti galantnega in čustvenega sloga, pritegnili so ga vzori klasične mannheimske šole. Njegov izraz postane bolj dinamičen, glasba pa vse bolj dramatična. Vendar kljub temu najdemo v njegovim delih še vedno grotesko in humor, značilnosti mladostnih let.

Bil je ustvarjalno povezan z nemško, italijansko in francosko glasbo svojega časa. Skupaj z Josephom Haydnom velja za utemeljitelja slavne dunajske instrumentalne glasbe oziroma "dunajske klasike". Nikoli ni pretrgal vezi s preteklostjo. Moč je črpal iz kontrapunktike Bachovega časa, občasno pa je presegel klasicistične okvirje in s tem napovedoval prihod obdobja romantike.

V svojih instrumentalnih delih je posvečal veliko pozornost karakteristični rabi posameznih inštrumentov in orkestralnih skupin. Ustvaril je enainštirideset simfonij, čez dvajset koncertov za klavir, pet koncertov za violino, pa koncerte za posamezna pihala in trobila ter druga dela za orkester. Med njimi so divertimenti, kasacije, koračnice, plesi in serenade.
Med njegovimi operami, ki jih je napisal kar lepo število, so najbolj znane Beg iz Seraja, Figarova svatba, Don Giovanni in Čarobna piščal. Ustvaril je  veliko komornih, vokalnih, zborovskih del, veliko skladb za klavir solo, pa tudi precej cerkvenih skladb, med njimi devetnajst maš. Rekviem je maša za mrtve, zadnje in eno najbolj znamenitih Mozartovih umetnin. Napisal naj bi jo po naročilu, a tudi v slutnji svoje bližajoče se smrti.

Zapustil je bogato zbirko glasbenih del vseh zvrsti. Našteli so jih preko 620. Kot je bil sam dober poznavalec človeških čustev in značajev, je to zelo dobro znal izraziti tudi z glasbo. Mojster je bil v izvabljanju liričnih, vedrih in šaljivih kot dramatičnih in tragičnih razpoloženj. Tak je bil tudi kot človek – poln nasprotij, a izjemno duhovit. Poslušalce in ljubitelje njegove glasbe vedno znova  pritegneta njena lahkotnost in spevnost, vendar se pod videzom preprostosti obenem skriva "božanska" dovršenost, značilnost tistih umetniških stvaritev, ki nikoli ne zatonejo v pozabo. S takšnim talentom so obdarjeni le redki ustvarjalci.




Mija Osterc je stara 8 let. Klavir se uči drugo leto v razredu prof. Adriane Magdovski. Rada riše in bere. Mija je pravi knjižni molj, bere že od četrtega leta. Ob pravljicah je med prvimi prebrala vse Harryje Potterje in Gospodarja prstanov. S starši in tremi brati živi v Bresternici pri Mariboru.
Petja Ivanova je priznana vokalna solistka iz Bolgarije. Že nekaj časa deluje v Mariboru ter koncertira širom po Sloveniji.
Jure Ivanušič, dramski igralec, režiser, scenarist in pianist je že vrsto let prisoten na slovenski glasbeni in dramski sceni. Je dobitnik številnih nagrad, med drugim nagrade občinstva za vlogo W. A. Mozarta v Shafferjevem »Amadeusu« na Borštnikovem srečanju v Mariboru (2001).
Simon Robinson prihaja iz Anglije. V Sloveniji deluje kot dirigent in korepetitor že štiriindvajset let. Predvsem ga odlikuje njegovo delo z mladimi, zato je vedno dobrodošel gost prireditev Glasbene mladine Slovenije. Kot stalni dirigent je zaposlen v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru, gostuje doma in v tujini.  


Prireditev vam poklanjata:


MEDIJSKI POKROVITELJ GLAVNEGA ODRA NA DRAVI

Nazaj







GLAVNI GENERALNI
POKROVITELJ