SLO - ENG
 


Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave



INTERNET PARTNER



Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave


FOLKART 2003

Folklorni festival

Datum: 26.06.2003 ob 21:30
Prizori?襺 FOLKART (Glavni oder na Dravi)


NASTOPAJOČE FOLKLORNE SKUPINE



2. TURČIJA
"Gehem"

Folklorna skupina iz Ankare, ki je pojem v svoji domovini, obstaja že od leta 1965. Sestavljajo jo večinoma mladi študentje, ki z velikim uspehom predstavljajo tradicijo svoje dežele po vsem svetu, kamor jih prireditelji različnih festivalov vedno znova vabijo. Glasbeniki in plesalci nam pričarajo skrivnostne in slikovite podobe Orienta, ki imajo korenine še v davnem "Otomanskem" imperiju. Plesalci predstavljajo povsem avtentične plese iz vseh področij svoje domovine, od severa, juga, do mediterana. Tradicija, vplivi različnih kultur in ognjevitost, ki odraža razburkano zgodovino te zanimive dežele, je prisotna v slehernem plesu. Evropski vplivi se intenzivno mešajo z azijskim značajem, kar so nam plesalci ter glasbeniki sposobni pričarati v obsežnem programu.
Lahko se pohvalijo, da so nastopali že na vseh kontinentih, v več kot stotih državah. Na festivalih tekmovalnega značaja so za kvaliteto nastopa, koreografijo, noše in glasbo vedno pobirali prve nagrade in dobivali najvišje ocene.


4.      HRVAŠKA
"Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana"

Folklorna skupina iz Zagreba je ena največjih v svoji domovini in spada v sam kvalitetni vrh hrvaških skupin. Z ohranjanjem ljudskega izročila ter bogate ljudske dediščine Hrvaške se ukvarja že vse od svojega nastanka leta 1945.
Posebej so ponosni na svojo zvestobo popolni izvirnosti podajanja ljudskega izročila.
Pravo zakladnico pa predstavljajo njihove narodne noše, ki jih vedno znova obnavljajo in jih vgrajujejo v svoj program. Z mnogo pozornosti v svoj program vključujejo tudi glasbila. Ne uporabljajo le tamburic, temveč mnoga ljudska glasbila, kot so "gajde, dude, sopile, mišnice, šurle, vidalice, dvojnice, samice, dangubice, diple in bubanj".
Člani skupine so mladi, ustvarjalni umetniki in razen odlične plesne tehnike ima vsak tudi zelo dobre pevske sposobnosti, kar je izrednega pomena za kvaliteto nastopa.
Skupina je v svoji bogati zgodovini nastopila praktično po vsem svetu in je na vseh festivalih tekmovalnega značaja pobirala najvišje nagrade.


5.      RUSIJA
"Razguljaj"

Folklorna skupina iz mesta Vladimir je uspela skozi vsa leta svojega obstoja, kljub temu, da so se zamenjale mnoge generacije plesalcev, glasbenikov in pevcev, obdržati visoko kvaliteto izvajanja svojega obširnega programa.
Staro rusko mesto Vladimir leži v centralni Rusiji, kjer ima ljudska tradicija globoke korenine. Vplivi različnih življenjskih navad ljudstev, ki so bila skozi njegovo bogato zgodovino povezana z mestom, so pustili neizbrisen pečat. Bogata in izjemna folklora je s tem le še pridobila na barvitosti. Že tako je Rusija ena sama ogromna, neizčrpna zakladnica ljudskih običajev, z nepregledno množico aktivnih umetnikov, ki želijo ponesti svojo bogato kulturo po svetu. Ponašajo se z briljantno tehniko izvedbe ter obširnim repertoarjem pesmi ter plesov praktično vseh področij svoje ogromne domovine.
Glasbeniki igrajo na značilne, tradicionalne instrumente kot so "zhaleika", "bayan", "domra" in nam bolj znano "balalaiko".  Gostovanja so jih zanesla širom po svetu; po vsej Evropi ter na mnoge kontinente.  Kjerkoli so nastopili, so prejeli le pohvale.


Prireditev vam poklanja:


GENERALNI POKROVITELJ
Nazaj







GLAVNI GENERALNI
POKROVITELJ