SLO - ENG
 


Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave



INTERNET PARTNER



Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave


BUTELJ ZA VEČERJO

Komedija

Datum: 01.07.2003 ob 22:00
Prizori?襺 Oder Rotovž - večerni program
Izvajalec: Teater 55 (Ljubljana)


Avtor: Francis Veber
režija: Branko Đurić - Đuro
kostumograf: Alan Hranitelj
scenografija: Greta Godnič
igrajo: Bojan Emeršič, Alojz Svete, Dario Varga, Alenka Kozolec, Tom Ban
produkcija: Teater 55 (Ljubljana)

Teater 55 je začel delovati v sezoni 2001/2002 in pripravil tri krstne uprizoritve slovenskih izvirnih dramskih del. Te so skupaj doživele več kot 200 ponovitev. Prva, komedija Kaj pa zdaj?, avtorja in režiserja Branka Đurića (v glavnih vlogah sta odigrala Tanja Ribič in Ivo Ban), je zabeležila nekaj več kot 70 ponovitev, monodrama Muca, avtorice Tine Gorenjak 60, največja uspešnica sezone pa je bila komedija Čas za spermembo, avtorjev Branka Đurića in Marka Pokorna (Klinika Tivoli, Teater Paradižnik), ki je pod režijskim vodstvom Branka Đurića (ob Branku Šturbeju je odigral tudi glavno vlogo) le v osmih mesecih dosegla zavidljivih 100 ponovitev in nadaljuje svoj uspeh tudi v tej sezoni.
Smeh je človeku lasten, a nasmejati nas je precej bolj občutljivo početje. Spraviti koga v smeh je zapletena obrt, v kateri, tako kot povsod drugje, obstajajo mojstri in industrija. Zato je Vebrovo uspešnico za Teater 55 ponovno režiral Branko Đurić, ki je kot režiser v zadnjih letih podpisal večino največjih komedijskih uspešnic na slovenskih neodvisnih odrih. Ob predstavah Teatra 55 je režiral še Dan norosti, Balkanski špijon, Rigoleto in Avdicijo. Branko Đurić je tako kot Francis Veber mojster svoje obrti, ki je zaljubljen v svoje delo in ima ob tem še spoštovanje do svojih gledalcev. To je še posebej pomembno, če na oder postavljaš komedijo, kjer se gledalci z veseljem poistovetijo z glavnim junakom, a jim takšno zrcalo na koncu pusti grenak priokus…

Glavni junak komedije Butelj za večerjo je Peter Jereb, ki s svojimi prijatelji vsako sredo priredi večerjo za butlje. Gre za igro in pravila so zelo enostavna: vsak s seboj na večerjo pripelje svojega butlja. Tisti, ki pripelje največjega butlja, zmaga. Vendar to sredo Peter zaradi bolečin v križu ne more na večerjo, pa čeprav je našel idealnega butlja, »Butlja svetovnega formata«. To je Franci Potrebuješ, računovodja na Finančnem ministrstvu, ki goji strast do sestavljanja modelov iz vžigalic. Peter mora večerjo odpovedati, a Potrebuješ je že pri njem. Peter sicer ve, da je Franci butelj, a se mu niti ne sanja, da je tudi veliki mojster katastrof. Večer, ki sledi, je verjetno najhujši večer v Petrovem življenju.

V slovenski verziji Butelj za večerjo bodo nastopili vrhunski slovenski igralci: Bojan Emeršič kot Peter Jereb in Alojz Svete kot Franci Potrebuješ, v dvojni vlogi dr. Cenclja in inšpektorja Vinka Jazbeca bo nastopil Dario Varga, Alenka Kozolc v vlogah Kristine Jereb in Marlene, Tom Ban pa kot Samo Blatnik.

O AVTORJU
Francis Veber je bil rojen leta 1937 v Franciji in francoski kritiki ga radi primerjajo z Molierom, saj tudi Veber v svojih komedijah, tako kot veliki mojster, zelo dobro obvlada razgaljanje in poigravanje z delčki človeške narave, za navadnega opazovalca nevidnimi in to na način, da zakrije splošno plat le te. Veber je neke vrste dramski alkimist, saj je odkril pravi recept za začinjeno, a prijazno komedijo: ščepec krutosti, žličko sentimentalnosti in obilo spretnosti, kako združiti simpatične komične značaje z zoprnimi in njihovim »bolj je gnusno, bolj je cool« smislom za humor.

O REŽISERJU
Branko Đurić – Đuro
KRAJ ROJSTVA: 28. 05. 1962, Sarajevo
OPIS: Črne oči, črna barva las, črna brada
IZOBRAZBA: Akademija scenskih umjetnosti – Sarajevo, BiH
ZNAČILNOSTI: Igralec, režiser, scenarist, pevec, kitarist, filatelist, čarovnik, ribolovec, mornar, plavalec, maratonec, motorist, pesnik, žongler...

Prireditev vam poklanja:


GENERALNI POKROVITELJ ODRA ROTOVŽ
Nazaj







GLAVNI GENERALNI
POKROVITELJ