SLO - ENG
 


Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave



INTERNET PARTNER



Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave


BULVAR BANKROT

Koncert

Datum: 28.06.2003 ob 21:00
Prizori?襺 Sodni stolp
Izvajalec: Jani Kovačič, kvartet BAZILIO (ITA, SLO)


Avtorji: Jani Kovačič, Igor Lunder, godalni kvartet Bazilio,
Sodelujejo:
Jani Kovačič
Godalni kvartet Bazilio:
Plamenka Dražil (violina)
Tomaž Pinter (viola)
Zdenka Žagar-Lesjak (violončelo)
Rudi Lesjak (kontrabas)


BULVAR BANKROT so pesmi za godalni kvartet in pevca. Zložil in zapisal jih je Jani Kovačič. Priredbe je napravil Igor Lunder. Pesmi so poimenovali za nove popevke optimističnega razočaranja tako v čast in v spomin ter kot kritika 10-letne zgodovine PIJANO BARA. To je program, ki se je dogajal v KUD-u France Prešeren v Ljubljani. V desetih letih se je zvrstilo preko 150 nastopov. Izvajal jih je Jani Kovačič s prijatelji in znanci. Program so sestavljale nove pesmi in pesmi zanimivih avtorjev predstavljenih na celovečernem nastopu.
BULVAR BAKROT sestavlja preko 20 veselih pesmi o tegobah, razočaranjih in cinizmu začetka XXI. stoletja. Slišali bomo od srednjeveških do ljudskih napevov, spomnili se bomo Vivaldija, jazza, celo etna. Pester program s širokim žanrskim razponom. V besedilih pa večna tema: človeške slabosti. Celovečerni program je nastal ob hudi permanentni krizi, ki pesti našo državico, odkar na tem področju žive ljudje. Kajti zdaj? Po demontaži socialne države, sledi še demontaža kulturne države! Za vas v prehodnem obdobju: hladni kabaret in poulične popevke za vsakdanjo rabo.

Godalni kvartet BAZILIO (Plamenka Dražil – violina, Tomaž Pinter – viola, Zdenka Žagar-Lesjak – violončelo, Rudi Lesjak – kontrabas) je nastal ob 200 letnici Mozarta 1991. To znamenito Mozartovo leto so se šolani akademski glasbeniki, ki so bili in so še člani orkestra SNG Opere, zbrali sebi v veselje in nam v radost. Prvi program je bil namenjen Mozartu in ravno ta skladatelj tvori tudi okostje njihovega programa. Ker imajo radi otroke, ima kvartet številčen podmladek. To jih je napeljalo na misel: Zakaj pa ne bi klasično glasbo predstavili mladim? Zato so prilagodili enega svojih programov mlajšim in najmlajšim. Uspeh je bil presenetljiv, a zaslužen. Ravno želja –  početi nekaj drugačnega, a žlahtnega  – jih je pripeljala do sodelovanja z Janijem Kovačičem v projektu BULVAR BANKROT. Kvartet Bazilio so:

Igor Lunder
Kvartet potrebuje dobre in lucidne aranžamaje in Igor Lunder, ki je končal študij na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, smer jazz in ga nadaljeval na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu in Sibelius Akademiji v Helsinkih, kjer je napravil magisterij iz dveh smeri: Jazz-kitara ter Jazz-teorija, kompozicija in aranžiranje je ravno pravšnji za ta posel. Drugače Igor Lunder nastopa in sodeluje z različnimi jazzovskimi glasbeniki in zasedbami (trio, sekstet). Nestrpno pričakujemo njegovo ploščo  Igor Lunder with Reeds – Jazz menu, njegovo glasbo za kvartet saksofonov in kitaro. Piše tudi za Big Band in je že sodeloval z Big Bandom RTV Slovenija, Franz Schober BB (Leibnitz), Sigi Feigl BB (Leibnitz), KUG BB Graz, Fool cool BB, BB Krško.

JANI KOVAČIČ
si je za konec 10-letnega delovanja Pijano bara zamislil tale homagge vsem predstavljenim od Villona, Brechta, Ježka, Prešerna, Burnsa, Waitsa… do Janija Kovačiča. Hkrati je to homagge človeškim slabostim in pokurjeni utopiji neodvisne Slovenije. Preko dvajset novih pesmi optimističnega razočaranja v polovični deklaraciji (kajti vse kar je, je le na pol).
Prvi hladni kabare pri nas!
Jani Kovačič je bil prvič opažen in opisan leta 1977 po nastopu v Šenčurju pri Kranju. Že od vsega začetka piše poetične štorije o malih ljudeh in cinične posmehljivke ter vsakdanje spevne pesmi. Aforističen stil, ironični silogizmi in otroška naivnost krasijo besedila, a glasbo eklektična mešanica žanrov z nenavadnimi postopi in rešitvami. Mestni ljudski pevec, izumitelj alternativnih nastopov in nesmrtni individualec. Njegove pesmi iritirajo zahtevajoč vašo opredelitev, a le pogumni so za. Vse kar počne, počne resno, z veliko veselja, strasti in radostenja - a vse to v silnem občudovanju človeške neumnosti. Neumnost je vsemu kralj! Pravi antiheroj zmedene generacije, pristaš novega humanizma, privrženec bratstva in različnosti ter lagodnega življenja. Ve, da je razumevanje med ljudmi zamenjala komunikacija. Občuduje napredek tehnike in čaka, da se popolnoma prilagodi človeku. Veliko dela, a malo napravi. Od prvega posnetka davnega 1978 (znamenito naivne Škofljice snemane na 1. aprila dan) se je zgodilo marsikaj.

Prireditev vam poklanja:


GENERALNI POKROVITELJ ŠPORTNEGA LENTA
Nazaj







GLAVNI GENERALNI
POKROVITELJ