SLO - ENG
 


Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave



INTERNET PARTNER



Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave


PALČEK

Otroška predstava

Datum: 01.07.2003 ob 18:00
Prizori?襺 Oder Rotovž - otroški lent
Izvajalec: Mini teater (Ljubljana)


Avtorji: brata Grimm, Pavel Polak,
režija: Pavel Polak,
lutke, scenografija: Jaroslav Milfajt
glasba: Vitezslav Hadla
prevod: Majda Potrata
produkcija: Mini po bratih Grimm: Pavel Polak

Nekoč davno je živel siromašen drvar z ženo. Imela sta sedem sinov. Nekega večera, ko je lakota v hiši postala neznosna, je drvar rekel svoji ženi, da bo zjutraj z otroki odšel v gozd in jih pustil tam, ker jih ne more več hraniti.

Palček je bil najmlajši in najpogumnejši otrok. Slišal je očetovo šepetanje. Zjutraj, ko so odšli v gozd, je puščal ob poti drobtinice svojega starega, trdega kruha.

Dolgo so hodili in ko so prišli globoko v gozd, so bratje posedeli okoli drevesa, da se odpočijejo. Starša sta jim rekla, da gresta nabrat gobe, in se oddaljila. Otroci so čakali, a starša se nista vrnila. Ko se je stemnilo, so spoznali, da so ostali sami v temnem gozdu. Začeli so jokati, Palček pa jih je tolažil. Prepričan je bil, da bo s pomočjo krušnih drobtinic našel pot domov. Toda gozdne ptice so pojedle drobtinice.

Spustila se je noč. Palček je v daljavi zagledal slabotno luč in odšli so svetlobi naproti. Prišli so do majhne hišice in potrkali. Prijazna gospodinja jih je povabila v hišoco in jim dala jest.

Kmalu se je domov vrnil tudi gospodar, zlobni velikan. Zgrabil je otroke in jih zaklenil v klet, da bi jih naslednji dan lahko pojedel za kosilo.

Gospodinja je velikanu skuhala okusno večerjo. Na skrivaj mu je v vino vsula uspavalni prašek. Medtem, ko je velikan užival ob večerji, so otroci uspeli pobegniti.

Velikan je opazil, da so otroci pobegnili. Skočil je v svoje čarobne škornje in stekel za njimi. Gospodinja ga ni mogla zaustaviti. Medtem, ko je lovil otroke, je začelo delovati uspavalno sredstvo in velikan je postajal se bolj zaspan in utrujen.

Legel je pod košato drevo, da bi se odpočil. Takoj je zaspal. Palček se je pritihotapil in mu sezul čarobne škornje. Velikan je bil brez škornjev eroden in počasen. Palček je skočil v velikanove škornje in pohitel h kralju v palačo. Kralju je povedal svoj ozgodbo in ga opozotil, da je velikan brez škornjev nemočen.

Kralj je poslal stražarje, da bi ujeli velikana, Palčka pa je nagradil s polno mošnjo zlatnikov in kraljevo spremstvo je otroke pospremilo domov. Oče in mama sta jih objemala in poljubljala, saj sta bila srečna, ker so bili vsi živi in zdravi.

Tako so skupaj bogato in srečno živeli do konca svojih dni.
predstava za otroke med 3.-10 letom


Prireditev vam poklanja:


Nazaj







GLAVNI GENERALNI
POKROVITELJ