SLO - ENG
 


Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave



INTERNET PARTNER



Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave


MERCEDES SOSA (ARGENTINA)

Koncert

Datum: 27.06.2003 ob 21:30
Prizori?襺 Glavni oder na Dravi
Glasba: MP3 1

Sodelujejo:
Mercedes Sosa (vokal)
Popi Spatocco (klavir, klaviature)
Ruben Lobo (bobni, tolkala)
Carlos Genoni (bas, vokal)
Nicolas Brizuela (kitara)

V 60-ih in 70-ih letih se je po Južni Ameriki širilo politično glasbeno gibanje. Na začetku nihče ni slutil kakšne posledice bo tako imenovan nuevo cancion (nova pesem) gibanje imelo za vse, ki so v njem sodelovali. V Čilu, Argentini in Braziliji so njegovi privrženci  mešali tradicionalne stile s poezijo in politiko. Ker je njihovo sporočilo bilo v nasprotju z vladajočimi vojaškimi režimi, je večina glasbenikov postala žrtev cezure in pregona.

Za razliko od tistih dni, danes latino glasba predstavlja le še plesno glasbo. Kljub temu pa narodna/uporniška tradicija živi še naprej. Pooseblja jo Mercedes Sosa, še vedno največja in najbolj znana privrženka takratne Nove pesmi. Argentinko so poimenovali kar "glas tihe večine". Zaradi njenega bogatega repertoarja, ki je opeval človekove pravice in demokracijo, je bila leta 1975 aretirana kar na enem izmed njenih koncertov. Pevka je morala zaradi svojega nasprotovanja vojaškim režimom leta 1979 zapustiti Argentino in je do leta 1982 živela v Parizu in Madridu.

68-letna diva latino glasbe danes sodi med najpomembnejše latinskoameriške glasbenike na svetu. Doslej je izdala več kot 30 samostojnih plošč. Na koncertih, ki se vrstijo po vsem svetu, s svojim žametnim mezosporanskih glasom očara ljudi. Skozi svoj glas izraža čustva, poželenja in sanje latinskega sveta. Njene pesmi govorijo o ljubezni, lepotah življenja, socialnih stiskah, miru in veselju, skratka o temah, ki ne poznajo meja, temah, ki dosežejo vsakogar.

Za svoja dela je prijela številne nagrade, med njimi veliko nagrado Unesca za glasbo, priznanje Ženska leta Združenih narodov, imenovali pa so jo tudi za ambasadorko Unicefa. Za album "Misa Criolla" je prejela latinskega grammya za najboljši narodni album.


Prireditev vam poklanja:


Nazaj







GLAVNI GENERALNI
POKROVITELJ