SLO - ENG
 


Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave



INTERNET PARTNER



Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave


TARAF DE HA?DOUKS (ROMUNIJA)

Koncert

Datum: 01.07.2003 ob 21:30
Prizori?襺 Glavni oder na Dravi
Glasba: MP3 1

Sodelujejo:
Ilie Iorga (vokal)
Paul Giuclea »Pasalan« (violina, vokal)
Dumitru Baicu »Cacurica« (cimbale, vokal)
Marin Manole«Marius« (harmonika)
Marin P. Manole (harmonika, vokal)
Ionel Manole »Ionitsa« (harmonika)
Ion Tanase »Ionica« (cimbale)
Cristinel Turturica (cimbale)
Constantin Lautaru »Costica«(violina, vokal)
Anghel Gheorghe »Caliu« (violina)
Gheorghe Falcaru (piščali)
Viorel Vlad (kontrabas)
Filip Simeonov (klarinet)


TARAF DE HAÏDOUKS (Razbojniška banda) so ansambel iz romunske vasi Clejani nedaleč od Bukarešte. Ducat instrumentalistov in pevcev, starih od od 20 do 78 let,do leta 1990 ni nikoli igral izven svojega okolja, dokler jim
belgijska založba ni omočila snemanja plošče in nastopanja na evropskih koncertnih odrih. Prvi album, " Musique des Tsiganes de Roumanie", je zahodnim Evropejcem predstavil glasbo romunskih Romov, ki vključuje tudi srednjeveške balade, turške in balkanske plese ter značilno vokalno tehniko, ki spominja na izvorno indijsko. S prešernostjo, eklekticizmom in toplino so takoj postali ljubljenci evropskih prizorišč etno glasbe (Montreux, Roskilde, Womad...) kot tudi uličnih in gostilniških zabav.

Leta 1992 so bili člani "tolpe" povabljeni k snemanju televizijske oddaje z Yehudi Menhuinom. Nosijo pomemben del filma "Latcho Drom", ki je bil nagrajen na Cenneskem filmskem festivalu. Drugi album,"Honourable Brigands, Magic Horses and Evil Eye", so posneli leta 1994 v Romuniji. Nemški kritiki so ga izbrali za najboljši album v kategoriji "world music" v letu 1995.

Med svetovnimi turnejami se vračajo v Clejani, kjer so se vedno del tradicionalnega družabnega življenja - krstov, porok in podobno. S svojim imenom se želijo pokloniti junakom iz srednjeveških balad. Člani ansambla so kot manekeni sodelovali na Pariški reviji prestižnega stilista Yohjija Yamamote v koreografiji Pine Baush. V Royal Festival Hall of London so nastopili z legendarnim Kronos Quartetom.

Pojavijo se tudi v filmu "The Man Who Cried" angleške režiserke Sally Potter z Johnnyjem Deppom, Christino Ricci, Harryem Dean Stantonom in Johnom Torturro in za film prispevajo pet skladb.

Diskografija:
Musique des Tziganes de Roumanie (Crammed World Craw 02) Honourable Brigands, Magic Horses and Evil Eye (Crammed World Craw 13, ) Dumbala Dumba (Crammed World Craw 21, 1998) Taraf de Haidouks, compilation (Nonesuch Records 79554, 1999) Band of Gypsies (Crammed World Craw 24, 2001)
Nazaj





GLAVNI GENERALNI
POKROVITELJ