SLO - ENG
 


Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave



INTERNET PARTNER



Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave


FOLKART 2003 - ZAKLJUčEK (ARGENTINA, BOLGARIJA, ČEšKA, HRVAšKA, RUSIJA, TURčIJA, SLOVENIJA)

Folklorni festival

Datum: 28.06.2003 ob 21:30
Prizori?襺 FOLKART (Glavni oder na Dravi)


SODELUJOČE FOLKLORNE SKUPINE

1. ARGENTINA
"Gran Ballet Argentino de Cordoba"

Argentina je dežela kontrastov, strasti in izjemne kulture. Ples ter skozi zgodovino z različnimi vplivi mnogih zavojevalcev obogatena kultura nam nudi enkratno doživetje ritma, temperamenta in barvitosti.
Skupina, ki je dobila ime po znani provinci "Cordoba", bo kot ena najboljših argentinskih skupin gostovala na odru Folkarta. Njeni začetki folklorne segajo v šestdeseta leta. Ognjevitost glasbe in plesov so združili pod vodstvom strokovnjaka, ki je življenje posvetil kulturi svoje ljubljene dežele. To je Miguel Angel Tapia, direktor skupine, ki že več kot 39 let aktivno skrbi, da plesalci izjemnih kvalitet nosijo glas in ples argentinskega ljudstva po svetu. Na odre folklornih festivalov po vsem svetu so ponesli tudi drugačno obliko ljudskega izražanja, ne le argentinski tango, na katerega takoj pomislimo. Mnoge kulture so pustile zgodovinski pečat, tako tudi zasužnjenje argentinskega ljudstva, kot tudi moderni vplivi, ki nazorno prikazujejo njih temperament. Člani folklorne skupine "Gran Ballet Argentino de Cordoba" so bili gostje festivalov širom po svetu, od Francije, Švice, Poljske, Peruja, Brazilije, Nemčije, Malezije, Belgije, Paname, Nizozemske, Španije, Združenih držav,
Kanade …
Zato smo lahko upravičeno ponosni, da bodo tudi naši gostje.


2. TURČIJA
"Gehem"

Folklorna skupina iz Ankare, ki je pojem v svoji domovini, obstaja že od leta 1965. Sestavljajo jo večinoma mladi študentje, ki z velikim uspehom predstavljajo tradicijo svoje dežele po vsem svetu, kamor jih prireditelji različnih festivalov vedno znova vabijo. Glasbeniki in plesalci nam pričarajo skrivnostne in slikovite podobe Orienta, ki imajo korenine še v davnem "Otomanskem" imperiju. Plesalci predstavljajo povsem avtentične plese iz vseh področij svoje domovine, od severa, juga, do mediterana. Tradicija, vplivi različnih kultur in ognjevitost, ki odraža razburkano zgodovino te zanimive dežele, je prisotna v slehernem plesu. Evropski vplivi se intenzivno mešajo z azijskim značajem, kar so nam plesalci ter glasbeniki sposobni pričarati v obsežnem programu.
Lahko se pohvalijo, da so nastopali že na vseh kontinentih, v več kot stotih državah. Na festivalih tekmovalnega značaja so za kvaliteto nastopa, koreografijo, noše in glasbo vedno pobirali prve nagrade in dobivali najvišje ocene.


3.      HRVAŠKA
"Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana"

Folklorna skupina iz Zagreba je ena največjih v svoji domovini in spada v sam kvalitetni vrh hrvaških skupin. Z ohranjanjem ljudskega izročila ter bogate ljudske dediščine Hrvaške se ukvarja že vse od svojega nastanka leta 1945.
Posebej so ponosni na svojo zvestobo popolni izvirnosti podajanja ljudskega izročila.
Pravo zakladnico pa predstavljajo njihove narodne noše, ki jih vedno znova obnavljajo in jih vgrajujejo v svoj program. Z mnogo pozornosti v svoj program vključujejo tudi glasbila. Ne uporabljajo le tamburic, temveč mnoga ljudska glasbila, kot so "gajde, dude, sopile, mišnice, šurle, vidalice, dvojnice, samice, dangubice, diple in bubanj".
Člani skupine so mladi, ustvarjalni umetniki in razen odlične plesne tehnike ima vsak tudi zelo dobre pevske sposobnosti, kar je izrednega pomena za kvaliteto nastopa.
Skupina je v svoji bogati zgodovini nastopila praktično po vsem svetu in je na vseh festivalih tekmovalnega značaja pobirala najvišje nagrade.


4.       RUSIJA
"Razguljaj"

Folklorna skupina iz mesta Vladimir je uspela skozi vsa leta svojega obstoja, kljub temu, da so se zamenjale mnoge generacije plesalcev, glasbenikov in pevcev, obdržati visoko kvaliteto izvajanja svojega obširnega programa.
Staro rusko mesto Vladimir leži v centralni Rusiji, kjer ima ljudska tradicija globoke korenine. Vplivi različnih življenjskih navad ljudstev, ki so bila skozi njegovo bogato zgodovino povezana z mestom, so pustili neizbrisen pečat. Bogata in izjemna folklora je s tem le še pridobila na barvitosti. Že tako je Rusija ena sama ogromna, neizčrpna zakladnica ljudskih običajev, z nepregledno množico aktivnih umetnikov, ki želijo ponesti svojo bogato kulturo po svetu. Ponašajo se z briljantno tehniko izvedbe ter obširnim repertoarjem pesmi ter plesov praktično vseh področij svoje ogromne domovine.
Glasbeniki igrajo na značilne, tradicionalne instrumente kot so "zhaleika", "bayan", "domra" in nam bolj znano "balalaiko".  Gostovanja so jih zanesla širom po svetu; po vsej Evropi ter na mnoge kontinente.  Kjerkoli so nastopili, so prejeli le pohvale.


5.       FILIPINI
"Leyte Kalipayan Dance Company"

Tacloban City je mesto na Filipinih, kjer domuje ta odlična folklorna skupina.  Mladi člani so izjemni plesalci, glasbeniki, vsi pa so tudi zelo dobri pevci. Na odru nas navdušijo s svojim posebnim načinom plesa, saj je filipinsko izročilo podrejeno predvsem gibom, v plesu izraženim čustvom ter barvitosti fantastičnih noš.
Skupina, ki jo že od nekdaj vodi pedagoginja, v svoji domovini zelo priznana strokovnakinja, gospa Teresita Veloso - Pil, je bila ustanovljena leta 1961.
Na Filipinih še dandanes živi mnogo starih ljudskih običajev, ki segajo daleč nazaj v razburkano zgodovino te daljne dežele. Večina od njih ponazarja utrip narave, povezanost s človekom in duhovnostjo. Ljudje so tudi zelo naklonjeni spiritualizmu in ves ta barviti mozaik življenja se odraža v vsakem ljudskem plesu.
Člani, še posebej pa plesalke skupine "Leyte Kalipayan Dance Company", z izjemno ljubkostjo, lahkoto in posebno milino gledalcem festivalov po vsem svetu prinašajo del enkratne filipinske ljudske dediščine.


6.      ČEŠKA
"Haná"

Skupina je dobila ime po izjemno bogati regiji v svoji domovini, prihajajo pa iz malega mesta Velká Bystřice, ki leži v bližini zgodovinskega, nam bolj znanega Olomuca.
Miren značaj narave pokrajine je vplival na življenjske običaje ljudi, ki jih člani te skupine z velikim žarom in veseljem ohranjajo ter jih prikazujejo skozi plese, nemalokrat na šaljiv in simpatičen način.
Skupina je bila ustanovljena leta 1976. Program sestavljajo pesmi, plesi in prikazovanje ljudskih običajev pokrajine Haná. Noše v tej pokrajini so zelo bogate in uvrščajo jih med najlepše češke narodne noše. Odražajo bogastvo celotne pokrajine, rekonstruirali pa so jih na osnovi originalnih primerkov iz 19. stoletja.
Leta nastopanja so jih vodila na mnoge folklorne festivale po vsej Evropi.


7.      SRBIJA
"Sevojno"

Folklorna skupina Kulturno umetniškega društva "Valjaonica bakra i valjaonica aluminijuma" iz Sevojna je bila ustanovljena leta 1954. Od takrat so mnoge generacije mladih entuzijastov vzljubile barvite, dinamične in prelepe plese domovine Srbije.  Skozi desetletja trdega in predanega dela je folklorna skupina prerasla v eno izmed najbolj uspešnih v svoji domovini, ki se lahko kosa z mnogimi tovrstnimi skupinami, ki bogastvo ljudskega izročila svoje dežele nosijo po svetu.
Folkloristi skupine iz Sevojna so sodelovali na festivalih v domovini, kot tudi po svetu.
Vedno so polagali posebno pozornost na kvalitetno rekonstrukcijo avtentičnih narodnih noš in tako ustvarili zakladnico neprecenljive vrednosti. Nekateri originalni primerki so stari tudi preko 100 let. 
Na letošnjem Folkartu bodo sodelovali kot gostje.


8.      SLOVENIJA

"Folklorno društvo Lancova vas"

S svojim delovanjem so pričeli pred leta 1983, na pobudo "oračev", to je pustnih likov iz Lancove vasi. Ob 10-letnici so prvič predstavili praznične nedeljske noše svoje vasi ter dopolnili plesno podobo. Gradivo za plese črpajo iz bogatega ljudskega izročila svojih prednikov. Letos praznujejo 20-letnico svojega obstoja.


"KUD France Ilec, Loka - Rošnja"
Društvo je bilo ustanovljeno leta 1987 v Rošnji, kjer še danes deluje.
Že prvi nastop na občinski reviji odraslih folklornih skupin je pokazal, da je v okolici Maribora  nastala nova in kvalitetna folklorna skupina, ki se je že v naslednjem letu uvrstila tudi na področno revijo.
Udeležujejo se tudi večjih festivalov po Evropi, kjer predstavljajo kulturno dediščino Slovenije.

Prireditev vam poklanja:


GENERALNI POKROVITELJ FOLKARTA IN POKROVITELJ VIKENDA
Nazaj











GLAVNI GENERALNI
POKROVITELJ