SLO - ENG
 


Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
PovezaveINTERNET PARTNERPrizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave


SPLAVARSKI KRST

Spremljevalni program

Datum: 24.06.2003 ob 21:30
Prizori?襺 Glavni oder na Dravi


Častni boter krsta je minister za okolje, prostor in energijo Republike Slovenije, mag. Janez Kopač. Boter splava je Danilo Šef, direktor Dravskih elektrarn Maribor, krščenec pa Smiljan Ketiš, študent Višje lesarske šole.

Nekdanji Lent je bil veliko pristanišče za vse vrste dravskih plovil, kar pove že tudi sam izvor besede, ki ni nemška popačenka, kot so mnogi mislili, temveč ima svoj indoevropski koren. Po Dravi so še do leta 1941 za gospodarske potrebe plule čajke - dravski tovorni čolni, rance in predvsem dravski flosi. Tudi preko 1200 se jih je vsako leto privezalo na Lentu.
Lent je bil znan kot kraj kjer so se flosarji oskrbeli z vsemi dobrinami, ki so jih potrebovali za »rajžo«, ki je včasih trajala tudi 14 dni. Zelo pa so bile znane tudi lentarske gostilne, v katerih je marsikateri flosar zapustil svoj zaslužek. V času velikega rečnega prometa so bili nekateri predeli Lenta odprti tudi dan in noč. Festival Lent, ki se je zelo uspešno promoviral v našem in tudi zamejskem prostoru, uspešno povezuje bogato tradicijo na nekdanji pristaniški ter zabaviščni četrti starega mestnega jedra. Uspešna umestitev in povezava sodobnega ter tradicionalnega načina življenja je zagotovilo, da bo festival Lent ostal naš, mariborski in edinstven. Samo na ta način pa je festival zanimiv, atraktiven in prijazen do svojih obiskovalcev.

Organizatorja: Turistično društvo Maribor, Zavod za turizem Maribor

Prireditev vam poklanjata:GENERALNI POKROVITELJ ODRA ROTOVŽ
NazajGLAVNI GENERALNI
POKROVITELJ