SLO - ENG
 


Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave



INTERNET PARTNER



Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave


KOČANI ORKESTAR (MAKEDONIJA)

Koncert

Datum: 05.07.2003 ob 21:30
Prizori?襺 Večerov oder
Glasba: MP3 1

Sodelujejo:
Ismail Saliev (saksofon)
Mendu Saliev (tuba)
Turan Gaberov (trobenta)
Esat Saliev (tuba)
Saban Jasarov (tapan)
Ismail Jasarov (tuba)
Redzai Durmisev tuba)
Dzeladin Demirov (klarinet, vokal)
Ajnur Azizov (vokal)
Zlate Nikolov (harmonika)
Sukri Kadriev (trobenta)

Kočani orkestar prihaja iz mesta Kočani v Republiki Makedoniji, kjer njegov stil označujejo kot romsko orientalsko glasbo. Gre za mešanico godbe na pihala in turško-bolgarskih ritmov, ki se zlijejo v navdihujočo in divjo glasbo. Navdih za svoje pesmi črpajo v bogati tradiciji dervišev in njihovih obredov. Tako so njihove pesmi odraz bolgarske, romunske, srbske in turške tradicionalne plesne glasbe, ki je še dodatno obogatena z elementi indijske filmske glasbe. 

Po tem, ko se je Kočani orkestar pred nekaj leti razšel zaradi nesoglasij pri glasbeni in stilski usmerjenosti skupine, se je kopica glasbenikov odločila, da se bo vrnila h koreninam glasbene tradicije in sledila svojemu prvotnemu stilu. Prav zato pri njihovem najnovejšem albumu, niso uporabili elektronskih glasbil, so pa z njim predstavili kar nekaj novih glasbenikov. Skupini sta se pridružila dva pevca, odličen 21-letni Ajlur Azizov, ki s seboj prinaša turške tradicionalne ritme ter Zlate Nikolov, ki je znan po svojem srbsko-makedonskem repertoarju. Omeniti pa velja tudi mladega klarinetista Deladina Demirova, ki je glasbi Kočanega orkestra dodal albanski stil. Obogatel, pa je tudi del orkestra, ki skrbi za ritem, saj so se mu pridružili trije bariton rogovi, bas tuba in tapan. Gre torej za odlični godbo, ki z 11 glasbeniki pričara pristno vzdušje Balkana.

Koncerti Kočanega orkestra niso le običajni koncerti, temveč prej neke vrste nora in popolnoma sproščena balkanska zabava, ki je noben ljubitelj glasbe ne sme zamuditi. Zato je skupina nastopila že v mnogih uglednih koncertnih hišah in jazz festivalih (danskem Rocksilde festivalu, britanskem Womadu, belgijskem Sfinksu in švicarskem Lucerne Jazz festivalu) po vsem svetu.



Prireditev vam poklanja:


Nazaj







GLAVNI GENERALNI
POKROVITELJ