SLO - ENG
 


Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave



INTERNET PARTNER



Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Informacije
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji
Povezave


MESTO & MESTO

Multimedijska predstava

Datum: 21.06.2003 ob 20:30
Prizori?襺 Ostala prizorišča (MINORITSKA CERKEV)
Izvajalec: Gal Gjurin


Sodelujejo:
Gal Gjurin (poezija, klavir, trobenta, el. efekti)
Žiga Golob (kontrabas, lončeni bas)
Lenart Krečič (tenor, alt, sopran saksofon)
Dejan Lapanja (kitare)
Jani Moder (kitare)
Vesna Zornik (vokal)
Boštjan Gombač (klarinet, piščali)

Pesnik in glasbeniki, niz dinamičnih spremenljivk, spontana in rahločutna improvizacija kot osnovni princip malega teatra, edinstvenega na naših tleh, ki ga nastopajoči preprosto imenujejo Projekt Mesto in Mesto.
Mesto je odrski preplet mestne lirike in svobodno improvizirane glasbe, ki se literaturi - mestni liriki - prilega v vseh poetičnih legah. Vrti se okrog marca 2002 izšle pesniške zbirke ljubljanskega literata Gala Gjurina (knjiga je prejela nominacijo za najboljši knjižni prvenec Slovenskega knjižnega sejma 2002), ki je s podajanjem svoje literature tudi sicer osrednja organizacijska osebnost projekta. Tako lahko mesto označimo kot »sodobni wagnerjanski gesamtkunstwerk, poskus akustične/analogne multimedijskosti, ki šele kot taka postane multimedijskost v pravem pomenu besede.«

Gjurina spremljajo po odrih uveljavljeni glasbeniki Lenart Krečič (Renato Chicco Quartet, Jazz Club Gajo quartet...), Boštjan Gombač (Terrafolk, Terra Mystica, Caminoigra ...), Žiga Golob (Terrafolk, Tamara Obrovac Thanshistria Ensemble, Elvis Stanič Group, Folkestra ...), Gašper Peršl (Fake Orchestra, Andraž Hribar, Vlado Kreslin...), Nikola Matošič (Zoran Predin, Jazz Club Gajo Quartet, Ten Directions...), Dejan Lapanja, (Ulixes, Jazz Club Gajo Quartet...), Vesna Zornik (Katalena), Jani Moder (Levačič-Moder-Golob, Planet Ili Groove...) in drugi.

Glasba Mesta sega na eni strani v slovensko ljudsko glasbo, na drugi v čezoceanski jazz, osvobaja se ustaljenih okvirjev in je v prvi vrsti zvesta improvizaciji. Projekt Mesto je spajanje literature in glasbe, daleč stran od ostarelih postmodernističnih pristopov. Skuša izluščiti vsakdanjost, s katero se hic et nunc poistoveti domala vsak pričujoči gledalec - poslušalec, hkrati pa vsakdanjost, ki jo tudi Gjurinova lirika jemlje za osnovno držo in merilo.

Projekt Mesto je doživel premiero v Teatru Gromka v Ljubljani, februarja 2002, sledilo je okoli 40 ponovitev
V studiih je bil posnet material za zgoščenko Mesto&Mesto, na katerem je prebrana celotna knjiga Mesto, podložena pa je z avtorsko glasbo. Zgoščenka bo uradno izšla do poletja 2003.

Projekt je dobil tudi novo, likovno razsežnost, za katero skrbi slikar Ištvan Išt Huzjan. Gre za razne scenske postavitve, naj bo to dnevna soba pod odrom (s televizijo, fotelji, knjigami, policami, telefonom ...) ali pa večje, odrske postavitve/scenografije, ki objemajo glasbenike.

Prireditev vam poklanja:


GENERALNI POKROVITELJ JAZZLENTA
Nazaj





GLAVNI GENERALNI
POKROVITELJ